sobota, 3 października 2015

Bezyy

Hejka wszystkim. Dzisiaj mam dla was filmik Marta w kuchni.
Dzisiaj piekę bezy. Jest to bardzo proste ciasto i szybkie do zrobienia.

Potrzebne wam będą:

3 jajka
200g cukru ( niepełna szklanka )
szczypta soli.



Przepis:

Na początku musimy oddzielić żółtka od białek.

Kiedy już mamy oddzielone żółtka od białek.




Żółtka chowamy do lodówki, bo nam się nie przydadzą do ciasta.
Natomiast do białek dodajemy szczyptę soli.
Następnie miksujemy.


Miksujemy je tak, że ja miskę przechylimy do góry nogami to masa nam nie wyleci.


Potem miksując dodajemy cukier. Miksujemy tak długo aż cukier się całkiem rozpuści.


Następnie masę wkładamy do szprycy a jak ktoś nie ma to do worka i odcinamy końcówkę a potem to wyciskamy na tacę.

UWAGA

Gdy wkładamy bezy do piekarnika ma być on nagrzany do 140 stopni. Bezy w piecu trzymamy 20 minut.
Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i bezy są w piekarniku przez 40 min.


Ogólnie moje bezy nie są w jakimś fajnym kształcie, bo nie mam tej szprycy i wprawy.



Mam nadzieję, że notka wam się spodoba, bo trochę się namęczyłam.




2 komentarze: